Kempense wielerclub viert 75ste verjaardag met tal van toppers op het podium

In de Kaasboerin in Mol-Postel is het over de koppen lopen tijdens de feestviering rond het 75-jarig bestaan van wielerclub Acrog-Tormans (voorheen Balense BC). Het is een groot succes en daar geniet voorzitter Jef Robert duidelijk van. Meerdere gewezen en huidige profs die ooit voor het team uitkwamen, tekenen present.

“Als ik terugkijk op al die jaren, kan ik niet anders dan fier zijn. Met Tom Boonen en Remco Evenepoel leverden we twee latere Belgische wereldkampioenen”, straalt voorzitter Jef Robert. “Zoë Bäckstedt werd bij de jeugd wereldkampioen in onze clubkleuren. Daarnaast zijn er nog enorm veel andere mooie hoogtepunten. Sportief, maar ook daarnaast, want we krijgen al jaren steun van onze sterke en trouwe sponsors. En van tientallen vrijwilligers.”

Nochtans ging het de club die 75 jaar niet altijd voor de wind. “Wij hebben moeilijke momenten gekend”, geeft de voorzitter toe. “Zo was het ooit serieus zoeken om de nodige sponsoring te vinden en waren er ook al eens problemen met enkele ouders die in een zeer verhitte discussie raakten omdat ze allen vonden dat hun zoon de beste was en dus recht had op de meeste aandacht. Voor mij was dat het moment om serieus op tafel te kloppen en duidelijk te maken dat het teambelang boven alles gaat. Ook bij de jeugd.”

Stef Loos
Maar de zwartste dag voor de club blijft maandag 18 maart 2019, de dag dat de 19-jarige Desselaar Stef Loos overleed. “Dat zal voor altijd een gitzwarte pagina blijven in het bestaan van de club”, blikt Jef Robert terug op het tragische verhaal. “Daags ervoor werd hij door een auto aangereden in de Mémorial Alfred Gadenne. Ik geef grif toe dat ik op dat moment echt op het punt heb gestaan om ermee te stoppen. Het was Remco Evenepoel die zich tijdens het rouwproces echt als een grote meneer heeft gedragen. Hij gaf door zijn medeleven en zijn steun iedereen extra energie. Anders zaten we hier nu niet.”

“Na het ongeval van Stef Loos, stond ik op het punt om ermee te stoppen. Het was Remco Evenepoel die met zijn steun en medeleven zorgde voor extra energie.”

Jef Robert

voorzitter wielerclub Acrog-Tormans

Ook vandaag is de club nog springlevend. Vraag maar aan eerstejaars nieuweling Alexander Bastiaens uit Mol. “Ik ben beginnen te fietsen toen ik 8 was”, zegt hij. “Van kleins af had ik al een enorm passie voor zo’n fiets met een krom stuur. Als Mollenaar was het evident om bij dit team aan te sluiten. In dit team krijgen we als renner mooie kansen, zo kijk ik enorm uit naar de eerste ploegstage in Calpe vanaf 9 februari. Ik besef maar al te goed dat het niet iedereen gegeven is om prof te worden, maar ik zal er wel alles aan doen om die droom waar te maken. Wie weet, kan ik dan in de voetsporen treden van mijn grote idolen Tom Boonen, Remco Evenepoel en Mathieu van der Poel.”

Dries Van Gestel en Stig Broeckx op het podium: “Deze club is een hecht team in al zijn betekenissen, kijk maar naar de vriendschap tussen mij en Dries die er nog steeds is.”


Dries Van Gestel en Stig Broeckx op het podium: “Deze club is een hecht team in al zijn betekenissen, kijk maar naar de vriendschap tussen mij en Dries die er nog steeds is.” — © Peter Willekens

Profrenner Dries Van Gestel (29 jaar, TotalEnergies) tekent ook present in Postel. “Ik kwam als laatstejaars junior bij dit team terecht en dat leverde me meteen de provinciale titel in mijn eigen Arendonk op. Plus de Belgische titel in Heusden-Zolder”, zegt Van Gestel. “Ik herinner me die dag van het laatste weekend van mei 2012 nog als gisteren. In bijzonder warme omstandigheden trok ik op 40 kilometer voor de finish ten aanval. De voorsprong was nooit groter dan 18 seconden. Maar dat bleek voldoende om onder andere Nathan Van Hooydonck achter me te laten. Wat het komende seizoen betreft, hoop ik opnieuw een goed en constant jaar te rijden. Zonder echt voorspellingen te maken.”

Babysit
“Speciaal voor vanavond hebben Marlies en ik voor het eerst voor een babysit geregeld voor onze vijftien maanden oude dochter Isa”, vertelde ex-prof Stig Broeckx (33 jaar, Dessel). “Ik kan echt genieten van het enthousiasme dat ik bij deze jonge renners zie. Zelf heb ik ook meerdere jaren bij Balen BC gereden. Na een val in Frankrijk bij de juniores had ik een serieuze wonde aan een vinger. Ik weet nog goed dat verzorger Marcel en zijn vrouw met mij naar het ziekenhuis zijn gereden. Het was en is doorheen al die jaren een hecht team in al zijn betekenissen, kijk maar naar de vriendschap tussen mij en Dries die er nog steeds is.”

Wie ook niet ontbreekt op het appel: Wilfried ‘Fitte’ Peeters. “Vraag me niet hoe lang ik fietste voor deze formatie, maar tot het moment dat ik prof werd, kwam ik steeds voor dit team uit. Op een preolympische wedstrijd ploegentijdrit werden we ooit in het toenmalige Oost-Duitsland vijfde. Het betrof een afstand van 100 kilometer. Op een doodgewone koersfiets. Van tijdritfietsen was nog geen sprake. Ik kan je verzekeren dat we achteraf choco over de meet reden. Doorheen de jaren werd ik dan ook nog eens peter van de jeugdteams. En in die rol heb ik Tom Boonen, Remco Evenepoel en Cian Uyttebroeck zien doorgroeien van jonge renners tot wereldtoppers.”

De nog steeds actieve ploegleider van Soudal Quick-Step is zowat de verbindingsman van de samenwerking van het Worldtour-team en het Kempense jeugdteam. “Vooral de juniores volg ik nauwgezet. Logisch, want van daaruit stromen de meeste door met het oog op een latere profloopbaan.”

Lieven Verheyen

Bron: GVA 

Don’t Stop Here

More To Explore

Ploegvoorstelling Dames

Onze dames werkte afgelopen zaterdag nog een groepstraining af in Balen alvorens af te zakken naar de ploegvoorstelling bij De Kaasboerin in Mol. Ons damesteam is intussen uitgegroeid tot het grootste in België en krijgt ook dit seizoen een internationaal tintje met de Israëlische Maayan Tal en de Duitse Messane Bräutigam in zijn rangen en is

Fotoreportage stage dames Érezée

Onze dames maakte ven het laatste weekend van het paasverlof gebruik om een stage in te lassen, er werd gekozen om in de omgeving van Érezée het zwaardere werk op te zoeken, de uitvalbasis was het prachtige (Top-)sport domein TAERU waar eerder dit seizoen ook al de U17 en U19 in de voorbereiding een stevige training

Kempense wielerclub viert 75ste verjaardag met tal van toppers op het podium

In de Kaasboerin in Mol-Postel is het over de koppen lopen tijdens de feestviering rond het 75-jarig bestaan van wielerclub Acrog-Tormans (voorheen Balense BC). Het is een groot succes en daar geniet voorzitter Jef Robert duidelijk van. Meerdere gewezen en huidige profs die ooit voor het team uitkwamen, tekenen present. “Als ik terugkijk op al die